De Muze van Zuid

De Muze van Zuid 25, 26 en 27 mei 2018

oktober 2017

En wie kent ze, die componisten naar wie de straten in Amsterdam Zuid genoemd zijn? 

Opnieuw brengt ons festival in deze tweede editie de muziek achter namen als Jacob Obrecht en Bernardus van Bree tot klinken. Werk van Nederlandse componisten is te horen in privéhuizen, in het Concertgebouw, in het Orgelpark, in het Vondelpark en op nog veel meer plekken in Zuid. De rijke geschiedenis van de buurt komt tot leven in muziekwandelingen. Voor de jongeren van Zuid organiseren we een uitgebreid educatief programma op scholen voor primair en middelbaar onderwijs. Extra aandacht besteden we deze keer aan de vrouw als componist: niet alleen grote namen uit het verleden zoals Henriëtte Bosmans en Anna Cramer, maar ook componisten van nu zoals de Amsterdamse Mathilde Wantenaar. En dat alles in schitterende uitvoeringen door gevestigde namen en talentvolle jonge musici, waaronder Rosanne van Sandwijk, Thomas Beijer, Doris Hochscheid & Frans van Ruth, Vincent van Amsterdam, Tobias Borsboom, Laurens de Man, Eva Stegeman, het Nederlands Kamerkoor en vele anderen. 

Festival Muze van Zuid beleeft succesvolle eerste editie in 2016

Festival Muze van Zuid beleeft succesvolle eerste editie in 2016

mei 2016

Op 21 en 22 mei 2016 was Amsterdam Zuid het podium voor de Nederlandse muziek met de eerste en succesvolle editie van Festival Muze van Zuid.

Er vonden zeventien concerten plaats met als motto: Straten komen tot klinken – Componisten komen tot leven.  De locaties waren bijzonder: privéhuizen, het Concertgebouw, de Obrechtkerk, de Vondelkerk, Voncel CS en het Orgelpark. Zaterdagmorgen 21 mei werd een portret van componist Jacob Obrecht onthuld door Sebastiaan Capel, voorzitter van de bestuurscommissie van Stadsdeel Amsterdam Zuid. Het portret van Obrecht is een eerbetoon aan een van de beroemdste componisten uit de Nederlanden. Natuurlijk klonk er bij de opening ook muziek van Obrecht zelf, door het ensemble Les Haulz et Les Bas met spectaculaire authentieke renaissance-instrumenten, terwijl het publiek toestroomde. De eerste editie van het festival de Muze van Zuid trok zo'n 2500 mensen.

enkele hoogtepunten van de Muze van Zuid 2016


Geslaagd educatieprogramma Muze van Zuid voor middelbare scholen en basisscholen

Voorafgaand aan de Muze van Zuid vond een concours voor schoolorkesten plaats. Het winnende ensemble van het Spinozalyceum gaf de beste uitvoering van het opdrachtwerk van Toek Numan. Afgelopen zaterdag speelden zij tijdens het festival voor de Obrechtkerk.

Een speciaal basisschoolprogramma voor drie scholen werd ontwikkeld door Eveline van Cleeff van de Muze van Zuid. Een van de scholen maakte speciaal voor de jeugdvoorstelling “De wonderbaarlijke reis van Mannetje” een smartlap, en bracht die ten gehore in de voorstelling die op de vrijdag voor het festival in het Orgelpark werd gespeeld voor 300 kinderen.

De concerten in privéhuizen en de luisterwandeling waren hoogtepunten bij de Muze van Zuid

“We krijgen veel verzoeken van mensen of het een volgende keer ook bij hen kan plaatsvinden”, aldus Frits Brand,  van festival De Muze van Zuid. Het blijft bijzonder om muziek van de componist te horen in wiens straat je woont of werkt. Het Magma Duo speelde muziek van o.a. Vermeulen bij bewoners van de Hacquartstraat. De concerten in privéhuizen en de luisterwandeling waren volgeboekt. Ook het concert bij veilinghuis Christie’s werd goed bezocht. Een kijkdag ging naadloos over in een concert voor de Muze van Zuid. Fred Jacobs en Mieneke van der Velden speelden hier muziek van o.a. Cornelis Schuyt in de Schuytstraat. 

Het Concertgebouw Sextet herleefde op zaterdag 21 mei

Kees Olthuis maakte speciaal voor De Muze van Zuid een bewerking van een lied van Diepenbrock op een tekst van Novalis: “Wenige wissen das Geheimnis der Liebe”. Het werd uitgevoerd door sopraan Amaryllis Dieltiens en blazers van Camerata RCO, in een programma rond het ooit befaamde Concertgebouw Sextet. De musici voerden muziek uit van onder meer Diepenbrock, Vermeulen en Pijper op zaterdag 21 mei in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Leo Samama verzorgde de toelichtingen. 

Slotconcert van De Muze van Zuid in het Orgelpark

De vier blokfluitisten van BRISK en de vijf zangers van het Gesualdo Consort verzorgden samen met organist Patrick Ayrton het slotconcert van De Muze van Zuid, met muziek van Willaert, Palestrina en Lassus. Zij voerden een programma uit met religieuze muziek, madrigalen en instrumentale bewerkingen daarvan. Een chanson van Lassus klonk opnieuw in een versie van Sweelinck, en de noten van een madrigaal van Palestrina keerden terug in een mis van de Kampenaar Johannes Wanning. Omroep Max zond het live uit op NPO4. In dezelfde uitzending waren ook opnamen te horen van het concert van zaterdagavond in de Kleine Zaal.

Website

www.muzevanzuid.nl

Social Media

Facebook: https://www.facebook.com/demuzevanzuid/?fref=nf

Twitter: https://twitter.com/MuzevanZuid

Festival Muze van Zuid is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Prins Bernard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Norma Fonds, Het Kersjes Fonds, Sena, Ars Donandi, Zabawas, Gemeente Amsterdam Zuid, Stadsherstel, Vrienden Nederlandse Muziek, het Orgelpark, de Obrechtkerk  en diverse donateurs.

Alle Muziekwandelingen uitverkocht!

mei 2016

Extra wandeling ook uitverkocht

De muziekwandelingen op 21 en 22 mei zijn uitverkocht. Ook de extra muziekwandeling op zaterdag 28 mei is uitverkocht. Het is niet meer mogelijk u aan te melden.

Onbekend maakt onbemind

mei 2016

Eerbetoon aan vaderlandse componisten

Dit is de titel van een informatief en prettig geschreven artikel over Festival de Muze van Zuid in het blad LUISTER van deze maand. De auteur is Aukelien van Hoytema. Klik hier om het te lezen.

Hoe klinkt een straatnaam?

mei 2016

Hoe klinkt een straatnaam? 

Muziekpubliciste Thea Derks schreef een leuk artikel over Festival de Muze van Zuid voor de Cultuurpers. Als u hier klikt kunt u het lezen!

De Muze voor middelbare scholen

De Muze voor middelbare scholen

april 2016

“Je fietst door de Hacquartstraat, je loopt door de Cornelis Schuytstraat, je gaat naar school in de Peter van Anrooystraat, je woont in de Valeriusstraat, je vriendin woont in de Van Breestraat, je vriend woont in de Obrechtstraat en… Maar weet je dat al deze straten genoemd zijn naar Nederlandse componisten? Net als bijna 40 andere straten in Amsterdam Zuid.”

Met deze tekst maakten we leerlingen van het voortgezet onderwijs enthousiast voor ons festival. Op 21 april a.s. zal een concours voor schoolorkesten plaatsvinden. Het Vossius Gymnasium, het St. Ignatiusgymnasium en het Spinoza Lyceum strijden om de 'Muze van Zuid-bokaal'.

Elk orkest zal een zelfgekozen en door henzelf gearrangeerd stuk van een Nederlandse componist 'van de straat' ten gehore brengen. Daarnaast zal elk orkest een compositie van Toek Numan spelen die hij speciaal voor de schoolorkesten en het festival heeft geschreven. Het winnende orkest zal tijdens het festival dit stuk nog eens mogen vertolken. U bent van harte uitgenodigd het concours bij te wonen op 21 april om 20.00 uur in de aula van het St. Ignatiusgymnasium, Jan van Eijckstraat 47, Amsterdam. De toegang is gratis.

Compose4You

Compose4You

april 2016

Componisten kunnen niet zonder opdrachtgevers. Dat was vroeger zo en is nu niet anders. Daarom ondersteunt de Stichting Muze van Zuid, die niet alleen het muzikale erfgoed een warm hart toedraagt maar zich ook nauw betrokken voelt bij eigentijdse muzikale ontwikkelingen, het initiatief Compose4You van Nieuw Geneco en Stichting Donemus Beheer.

Compose4You is een platform waar componisten zich presenteren aan private opdrachtgevers. Voor de belangrijke momenten in het leven kan iedereen hier een componist vinden wiens stijl aansluit bij de eigen smaak. Bij een huwelijk, jubileum, afscheid van een geliefde of voor achtergrondmuziek bij film of reclame kunt u via Donemus een componist benaderen om een compositie op maat te laten maken. De muziek kan ook worden uitgegeven en uitgevoerd. Compose4You en de Muze van Zuid beschikken allebei over een groot netwerk van professionele musici die uw werk een topuitvoering kunnen geven. Voor meer informatie zie www.Compose4You.nl.

Samenwerking met het Stedelijk Museum, 20 mei, 19.00 uur

Samenwerking met het Stedelijk Museum, 20 mei, 19.00 uur

april 2016

Als opmaat voor het festival De Muze van Zuid is er op vrijdagavond 20 mei een concert in het Stedelijk Museum Amsterdam, in het kader van de tentoonstelling ‘Wonen in de Amsterdamse School’ die van 9 april - 28 augustus plaatsvindt.

Ook tijdens het festival is er aandacht voor deze bouwstijl, die in de periode 1910 - 1930 tot grote bloei kwam en waarvan in Amsterdam Zuid talloze voorbeelden te vinden zijn. Er zijn twee concerten in huizen met een op de Amsterdamse School geïnspireerd interieurontwerp, en bij de muziekwandeling op 21 en 22 mei worden de stedenbouwkundige ontwikkelingen in de Concertgebouwbuurt nader toegelicht. Voor het concert in het Stedelijk Museum Amsterdam heeft Ensemble Lumaka een programma samengesteld met muziek uit de periode van de Amsterdamse School. Om 19:00 uur geeft de curator van de tentoonstelling, Ingeborg de Roode,  een inleiding. Om 19:30 uur speelt Ensemble Lumaka de Sonate voor fluit en harp van Sem Dresden, Nocturne voor cello en harp van Henriëtte Bosmans en het Kwintet voor fluit, viool, altviool, cello en harp van Leo Smit. De toegang is gratis voor museumbezoekers.

De Muze voor scholieren

De Muze voor scholieren

maart 2016

In samenwerking met de Muziekschool Amsterdam is een lessencyclus ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool. In drie lessen maken ze kennis met de componisten uit de buurt. 

Spelenderwijs leren ze van alles over de verschillende muziekstijlen en worden ze zich bewust van de buurt waar ze wonen. Die lessen eindigen in het Orgelpark met de muziektheatervoorstelling De Wonderbaarlijke reis van mannetje, gespeeld door Eva van den Bosch en Deborah van de Velde. Deze voorstelling vol humor en muziek is ook te zien als familiematinee tijdens het festival. Drie schoolorkesten van middelbare scholen strijden op donderdag 21 april om de 'Muzebokaal'. Elk ensemble heeft een stuk van een Nederlandse componist bewerkt voor zijn eigen bezetting. Daarnaast spelen ze allemaal de speciaal voor deze gelegenheid geschreven compositie van Toek Numan.

Fondsenbijdragen

Fondsenbijdragen

maart 2016

We ontvingen onlangs bijdragen van Ars Donandi en Sena. Sena ondersteunt allerlei activiteiten op cultureel en sociaal gebied. Maar wat doet Sena verder?

In het dagelijks leven kunnen we niet zonder muziek. Voor heel wat winkels, restaurants, cafés, radiostations en televisieprogramma's maakt muziek het verschil. En als artiesten mee hebben gewerkt aan die muziek, dan hebben ze recht op een vergoeding. Als hun muziek is uitgezonden op radio of TV, kunnen ze zich aanmelden bij Sena. Sena zorgt dat de artiesten krijgen waar ze recht op hebben, binnen én buiten Nederland. Want muziek is tenslotte grenzeloos. Artiesten kunnen zich aanmelden via www.sena.nl.

Opening met een wandelconcert op zaterdagmorgen

Opening met een wandelconcert op zaterdagmorgen

januari 2016

De Muze van Zuid brengt het publiek in beweging. De renaissanceblazers van Les haulz et les bas openen het festival op 21 mei voor de Obrechtkerk, met muziek van Obrecht, Ockeghem en Dufay.

Daarna vertrekt u naar privéhuizen in de stijl van de Amsterdamse School of naar Christie’s Veilinghuis. Uit zes programma’s kiest u er twee: bijvoorbeeld liederen van Viotta, een vioolsonate van Vermeulen, een pianotrio van Bosmans of gambamuziek van Hacquart. De musici zijn onder meer het Lumaka Ensemble, het Brackman Trio, het Magma Duo, en Mieneke van der Velden en Fred Jacobs. Als u uitgewandeld bent, spelen voor de Obrechtkerk vier saxofoonkwartetten het Allegro van Van Bree. En dit is nog maar het begin! Blijf het programma volgen op www.muzevanzuid.nl.