De Jan Willem Brouwersstraat
Als een hoefijzer omhult de Jan Willem Brouwersstraat het Concertgebouw. De straat was ooit het toneel van een minstens zo omhelzende liefde, ontbrand achter de deurbel van nummer 42. Sinds het daar knetterde tussen zangeres en liedjesmaker Lucy Legeland en Jack Weijkamp uit de Achterhoek, in dat huis tegenover Café Welling met uitzicht op het dak van Het Concertgebouw, sindsdien leven ze lang en gelukkig samen: zowel op het podium als daarbuiten.
Het sprookje van Zuid
In dit verhalende huisconcert haalt het oer-muzikale zang, proza en poëzie-duo, het waargebeurde sprookje van hun liefdesgeschiedenis uit de mottenballen, speciaal voor Muze van Zuid. Er was eens een jongedame in de jaren negentig. Haar naam was Lucy. Tijdens haar zwerftochten door de buurt, herontdekt zij haar eigen taal als kunstvorm: het Nedersaksisch. De kunstvorm waarvoor zij en haar Jack met hun succesvolle Firma Weijland een steeds groter en enthousiaster publiek vonden en blijven vinden, nu ook waar het allemaal ooit begon.
Vanuit het pand op Jan Willem Brouwersstraat 42 schrijft en illustreert zij haar eerste dichtbundel, Blauwe Vleugels (1996) in het Liemerse dialect. Vanuit dat huis in Zuid componeert zij haar eerste liederen voor haar eerste album met Jack: Liefde Dood en de Dreum (2000). Er was eens, een eerste dichtbundel, Blauwe Vleugels, en er was eens, een eerste pak liederen. Onstaan uit een coup de foudre op steenworp van Café Welling..
'Op een avond vertelt hij dat hij over haar gedroomd heeft.
Zij vraagt of hij het wil vertellen en doet de lamp uit.'
Uit Dromenopslag van Jacques Weijkamp
(HEIND, 151 Verdrietige Verhalen uit een middelgrote Stad. Fagus, IJzerlo: 2020).