7e editie muze van zuid: geslaagde muzikale ruimtereis met publieksgroei
Noteer alvast de data van de 8e Muze van Zuid: 10 - 14 september 2025
Muze van Zuid ziet terug op een zeer geslaagde 7e editie met verheugende groei van nieuw publiek. Het festival begon 11 september met een stampvolle kickstart in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw met Oorkaan Ensemble in Indonesische muziek en eindigde op 15 september met uitverkochte zondagconcerten. Dansers Mayke van Veldhuizen en Sofia Garcia Miramon betoverden het publiek in Het Orgelpark op The Planets van Gustav Holst in orgelbewerking en in de Vondelkerk klonk een estafette van klassiek, jazz en global, terwijl festival-violiste Julija Hartig de verjaardag van haar Edison vierde met pianiste Reineke Broekhans, de Concertzender 40 jaar uitzendingen en de Stichting Muze van Zuid haar 10-jarig bestaan.
Groeiend draagvlak voor live muziek en muzikale erfgoed van Amsterdam Zuid Ruim 100 topmusici en artiesten brachten in 2024 de wijken, huizen en monumenten van Zuid tot leven in ruim 40 events met livemuziek, dans, voordrachten van de Denker des Vaderlands Marjan Slob, van dichter Nisrine Mbarki met Camerata Trajectina en muziekwandelingen met unieke verborgen verhalen over het Nederlandse muziekleven. Het festival bood weer bijzondere concerten van hoog niveau op menselijke maat tegen betaalbare prijzen met steun van bewoners die hun huizen open stelden. Het publiek zat opnieuw op de huid van de musici en beleefde de lommerrijke wijken rond het Concertgebouw op een unieke manier. Het festival weet een groeiend draagvlak voor muziek te vinden in een tijd waarin topmusici en componisten dat keihard nodig hebben.
Volop muzikale hoogten tijdens 7e festivaleditie Muze van Zuid bracht van 11-15 september unieke muziek uit de archieven, zoals het Tweede Celloconcert voor Frieda Belinfante van Henriëtte Bosmans. De nieuwe bewerking van het concert door Tobias Borsboom ging in wereldpremière in de Oranjekerk met celliste Lidy Blijdorp, Hanna Guirten op de hoorn en violisten Pieter van Loenen, Floor Le Coultre en altvioliste Hannah Strijbos. Bariton Mattis van de Woerd en de excellente pianist Antonii Baryshevskyi schitterden in de zelden live te horen Songs of Glory van Dirk Fock in de fraaie akoestiek van de Willem de Zwijgerkerk. Sopraan Irene Hoogveld en pianiste Maxime Snaterse brachten heerlijk romantische liederen van Johannes Verhulst. Fagottiste Suzanne van Berkum en pianist Stefan Blaak kusten een Romance van Johannes Meinardus Coenen wakker.
Mezzosopraan Esther Kuiper en pianiste Helena Basilova brachten wereldpremières van Joey Roukens in een intiem huisconcert, het Herz Ensemble speelde Nederlandse premières van Kate Moore. Aanstormend musicus Kira van der Woerd gaf haar vuurdoop voor publiek van Bach Sonate voor viool solo in de voormalige studio van Oskar Back. Vioolbouwer Hubert de Launay brak een lans voor de geniale 17e-eeuwse Amsterdamse vioolbouwer Hendrik Jacobs in galerie EENWERK waarbij violist Tim Brackman live diens violen demonstreerde.
Geslaagde nieuwe aanvulling: Kinderconcerten en workshops Speciaal op verzoek van het publiek werd het aanbod verrijkt met kinderconcerten en workshops. De kleinsten straalden bij de uitvoering van het olifantje Babar van Poulenc in Dufay Café en sloegen vervolgens enthousiast aan het tekenen onder leiding van kunstenaar Gerard de Bruyne. Kinderen tot twaalf jaar genoten van klassieke topstukken van Ravel, Bartók en meer, speels gebracht door Oorkaan Ensemble in de familievoorstelling Tempo, waarna ze o.l.v. de musici zelf een instrument konden uitproberen. Scholieren van BO De Leertuin presenteerden hun zomervoorstelling Bremer Stadsmuzikanten met De Verhalenman in de kapel aan de Van Eeghenstraat en leerden in buurthuis De Coenen pittige Zuid-Amerikaanse ritmes van de Chileense slagwerker Luis Mora Matus.
Stevige groei van het publiek Muze van Zuid kan ten opzichte van 2023 een publieksgroei van 27% noteren (ten opzichte van de vijfde editie van 2022 zelfs een groei van 75%). Het publiek leerde een breed en divers spectrum kleurrijke muziek kennen. Musici van jong tot rijp brachten muziek van de renaissance tot nu, in genres van klassiek tot jazz en global. Er was speciale aandacht voor viool, harp, fagot, de Arabische ud en de Indonesische gamelan. Er klonk nieuwe muziek van jonge componisten als Mathilde Wantenaar, Max Knigge en Archi Tulk. Roctet bracht bovendien het kakelverse strijkoctet Changes van Theo Loevendie in de Thomaskerk aan Zuidas in stralende aanwezigheid van deze 90+ componist.
In het kader van het festivalthema ‘Ruimte’ werd livemuziek verweven met monumentale architectuur, de helikopterview van bekroond fotograaf Cris Toala Olivares, dansers op een buitenaardse planeet, spoken word, filosofische beschouwingen en teksten van Petrarca. Het heelal werd a cappella verklankt door het Hollands Collectief met meerstemmigheid uit de renaissance, bezien door de telescoop van Galilei. De zichtbaarheid van componisten in hun straten werd uitgebreid met alweer een portret-paneel: Orlandus Lassus in ‘zijn’ Lassusstraat. Op de rol voor de 8e editie staat een paneel ter ere van vioolbouwer Hendrik Jacobs in de Hendrik Jacobsstraat.
8e Muze van Zuid 10 - 14 september 2025: Amsterdam 750 jaar vrijhaven voor muziek De 8e editie zal een viering zijn van Amsterdam 750 jaar met een ode aan het nachtleven van de stad en Amsterdam als vrijhaven voor musici, premières van componisten als Christiaan Richter, nieuw licht op Surinaamse muziek en een reconstructie van het vroegste middeleeuwse muziekleven en de soundscape van het prille Amsterdam van 1275 door het Sibilla Ensemble.
Over Muze van Zuid Muze van Zuid is het muziekfestival dat wijken, pleinen en parken in Amsterdam Zuid in samenwerking met bewoners tot levendig podium maakt voor topmusici en hun componisten, met omhelzing van zowel zelden te horen klassiek, als kakelverse nieuwe muziek, als global én jazz.
📷 Fotografie Muze van Zuid 2024 © Kenny Nagelkerke, Elisabeth Melchior