Home

Muze van Zuid

Logo2025MuziekfestivalAmsterdam Zuid10-1410-14 septemberseptDecorationDecoration

Festival

Muze van Zuid 2024 was een magische muzikale rondreis door Amsterdam Zuid, waarin onze topmusici het publiek naar nieuwe muzikale hoogten bracht. Blik terug op de prachtige momenten en noteer onze 8e editie alvast in uw agenda: 11-14 september 2025.

Activiteiten

Wijk

Artists

Toon meer

woensdag 11 september

zaterdag 14 september

16:00 - 17:00Tempo: klassieke tophits voor de hele familie.

Familievoorstelling bij Zuidas voor 7 tot 107 toegankelijk voor álle talen. Speciale aanbieding: iedereen voor kindtarief! Ook kaartverkoop aan de zaal. De musici van Oorkaan scheuren als game-avatars door de muzikale ruimte. Laat je mee slepen! Heb je zelf geen gezin? Voel je welkom en ontdek het kind in jezelf!

Voor kinderen die staan te popelen om zelf een instrument uit te proberen biedt Oorkaan Ensemble na afloop een workshop aan.

Michela ZanoniMichele MazziniVeysel DzhesurThomaskerk

zondag 15 september

19:30 - 21:30Slotfeest: Concertzender 40 jaar!

Feestelijke afsluiting van de 7e editie in de Vondelkerk. Stichting Muze van Zuid bestaat 10 jaar, de Concertzender zendt 40 jaar met toenemend succes uit. Join the party: vier het mee! UITVERKOCHT!

Michela ZanoniMichele MazziniVeysel DzhesurVondelkerk
oorkaan

woensdag 12:30 - 13:00
Kick-start met Oorkaan in het concertgebouw

Oorkaan Ensemble ververst onze blik op Indonesië in dit lunchconcert < Reserveer uw tickets vanaf donderdag 5 september 10.00uur via Het Concertgebouw > hier < Als festival zijn we uitgenodigd dit concert te programmeren in Het Concertgebouw.

Michela.Zanoni(c)Michiel Spijkers
Michela Zanoni
harp
Michele Mazzini(c)Michiel Spijkers
Michele Mazzini
klarinet
Veysel.Dzhesur(c)Michiel Spijkers
Veysel Dzhesur
slagwerk
Robbrecht.Van.Cauwenberghe(c)Michiel Spijkers
Robbrecht Van Cauwenberghe
bajan
Concertgebouwbuurt en Vondelpark

Herstel van oude traditie in Zuid Het Concertgebouw heeft in maart 2022 een oude traditie in Zuid in ere hersteld: het gratis lunchconcert! Programmeur van de lunchconcerten is altviolist Michiel Wittink. 'Jullie vieren met Muze van Zuid de geschiedenis van Het Concertgebouw', signaleerde hij, 'Willen jullie een lunchconcert programmeren en opnemen in het festival?' Daar zeiden we natuurlijk geen nee tegen en we hebben de samenwerking meteen uitgebreid met een Mahler-wandeling (zie de programmering van donderdag 12 september). Waaier aan klankkleuren Het succesvolle Oorkaan Ensemble geeft de kickstart van deze Muze van Zuid met een waaier aan klankkleuren. Getraind in het spelen van jeugdvoorstellingen, spelen deze musici uit het hoofd en met volle inzet van hun lijf, beweging en hun instrumenten als rekwisieten. De gamelan, losgezongen van de kolonie en de piano De musici tasten het spanningsveld af tussen (Westerse) klassieke muziek en Indonesische (klassieke) muziek. Bedwelmende klanken van de Indonesische gamelan roepen Javaanse sferen op. De bekende pianomuziek van Debussy is 'betoverend' (Volkskrant) gearrangeerd voor onder meer de gamelan-instrumenten waardoor Debussy zich liet inspireren. Debussy en de gamelan Tijdens de koloniale Wereldtentoonstelling van 1889 van Parijs hoorde Debussy de gamelan op 'onze Javaansche kampong' (Johan de Meester), daar door Nederland opgetuigd op het terrein van de Esplanade des Invalides. Deze 'Village Javanais' trok ontzagwekkend veel publiek. In zes maanden kwamen 875.000 bezoekers voor vijftig centimes kijken naar de daar geëtaleerde zestig 'authentieke' bewoners die van Java en Sumatra naar Parijs waren versleept. Een menselijke dierentuin, vormgegeven naar het voorbeeld van een vergelijkbaar 'Indisch dorp' dat was opgericht op de koloniale tentoonstelling te Amsterdam, in 1883, op het huidige Museumplein bij het huidige stadsdeel Zuid, dat toen nog moest worden aangelegd, rondom Het Concertgebouw, waarvan de bouw in 1886 zou worden voltooid en de deuren open zouden gaan voor het publiek op 11 april 1888.

Gesang Martohartono bezong als twintiger de langste rivier op Java in een lied dat uit volle borst werd gezongen toen Indonesië zich eind jaren 1940 had losgemaakt van Nederland. Componist Iwan Gunawan studeerde compositie in Bandung en is docent aan Universitas Pendidikan Indonesia. Geniet van deze 'mondiale kruisbestuiving' (Het Nederlands Dagblad).

Praktische informatie Het Concertgebouw De programma's van de Lunchconcerten worden steeds een week van tevoren bekendgemaakt op de website. Dit concert zal daar vanaf 4 september verschijnen.

De deuren van de zaal gaan ongeveer twintig minuten voor aanvang van het concert open. De kaarten voor dit Lunchconcert zijn ongeplaceerd. Voor bezoekers wordt een minimumleeftijd van zes jaar geadviseerd.

Zin in meer? Oorkaan Ensemble bestaat 3 jaar en dat vieren we! Na dit lunchconcert volgen nog twee concerten met Oorkaan Ensemble in Muze van Zuid: - zaterdag 14 september spelen ze de voorstelling Tempo, voor kinderen en hun familie, van 7 tot 107, in de theaterzaal van De Thomas. Tickets hier. - zondag 15 september sluit Oorkaan Ensemble het festival af in de Vondelkerk tijdens de tweede helft van het slotfeest, gewijd aan de viering van 40 jaar Concertzender en 10 jaar Stichting Muze van Zuid. Tickets hier.

Concertgebouw

Oorkaan Ensemble richt het luisterend oor op Indonesië Kickstart Muze van Zuid 7e editie in de Kleine Zaal. Claude Debussy 1862-1918 Pagodes uit de Estampes L.100 (1903) in de bewerking van Robbrecht van Cauwenberghe Michele Mazzini 1995* Uit Due Nasi: I. Primo Naso (2022) Iwan Gunawan 1973* Gembyangan (2011) in de bewerking van Iwan Gunawan Gesang Martohartono 1917-2010 Bengawan Solo (1940) in de bewerking van Filipus Wisnumurti

Oorkaan Ensemble Michele Mazzini, klarinet & chromatische saron Michela Zanoni, harp Robbrecht Van Cauwenberghe, bajan Veysel Dzhesur, slagwerk Huib Ramaer, presentatie

Attentie: voor dit lunchconcert in Het Concertgebouw heb je een gratis toegangskaart nodig. Dit reserveringskaartje kun je hier online bestellen: vanaf 4 september, (maximaal 2 kaarten per persoon).