Home

Muze van Zuid

Logo2025MuziekfestivalAmsterdam Zuid10-1410-14 septemberseptDecorationDecoration

Festival

Muze van Zuid 2024 was een magische muzikale rondreis door Amsterdam Zuid, waarin onze topmusici het publiek naar nieuwe muzikale hoogten bracht. Blik terug op de prachtige momenten en noteer onze 8e editie alvast in uw agenda: 11-14 september 2025.

Activiteiten

Wijk

Artists

Toon meer

woensdag 11 september

14:00 - 14:45VIOOLWANDELING NAAR Julija hartig

Wandeling naar het allereerste huisconcert van de 7e editie: festivalviolist Julija Hartig heeft vandaag iets te vieren. Precies 1 jaar geleden won zij de Edison Klassiek 2023 in de categorie Nieuwkomer Nationaal! Zij viert het hier met een hoogstpersoonlijk programma voor viool solo een reis van haar roots tot Amsterdam.

donderdag 12 september

10:00 - 12:00Johnny & Jones-wandeling

Wandeling met gids Huib Ramaer door het Beatrixpark naar aansluitend huisconcert.

Lieke CoenraadSylvia MaessenAntonii BaryshevskyiStartpunt > voor de Vrijburg > Diepenbrockstraat 46

17:00 - 22:35Gustav Mahler in Zuid

Muziekwandeling met verhalen over Mahler in Zuid door Hans van den Boom wandelgids. Met korting naar de kickstart van het Mahler Festival in Het Concertgebouw.

vrijdag 13 september

10:00 - 12:00Scheutig met Schuyt & Schenk

1 huisconcert + 1 wandeling met gids Huib Ramaer naar 2e huisconcert met Hollandse huismuziek door Camerata Trajectina, koffie, melk en kaas.

Saskia CoolenArjen VerhageCassandra LuckhardtDe Lairessestraat 80HS

14:00 - 15:00De Tijd staat Open

Wandeling naar huisconcert.met liedrecital door mezzosopraan Esther Kuiper en pianiste Helena Basilova. Artistiek leider Huib Ramaer is gids. Denker des Vaderlands Marjan Slob wandelt mee en reflecteert spontaan op het thema van dit liedrecital. Binnen de ruimte van de muziekgeschiedenis staan we op een punt waarin componisten de vrijheid vieren. Alles mag, elke stijl, 'De Tijd staat Open'. Laat je verrassen door dit afwisselende liedrecital met wereldpremières van Joey Roukens!

16:00 - 16:40Songs of Glory

Overweldigende liederencyclus van Dirk Fock uit 1945 krijgt volop de ruimte in de akoestiek van de Willem de Zwijgerkerk. Geniet van de virtuoze zang- en pianokunst van Mattijs van de Woerd en Antonii Baryshevskyi die met zijn muziekmaken strijd voor Oekraïne. Mis het niet! Na het concert wandelen we ter afsluiting richting het Indisch Monument aan het Olympiaplein. De heer Edu Dumasy zal met ons mee wandelen en deskundige uitleg geven bij het Indisch Monument dat in de loop der jaren in symbolische betekenis een metamorfose heeft ondergaan. Dirk Fock, bij leven een zeer succesvol dirigent-componist, bracht zijn jeugd door in Indonesië en was daar vanuit de USA erg mee bezig eind jaren veertig.

zaterdag 14 september

10:30 - 11:45De vrouw als componist

Wandeling met gids Ellen de Vries naar huisconcert met pleidooi voor zeer getalenteerde componerende vrouwen en hun fantastische muziek voor viool en piano.

Ursula Schoch & Marcel WormsStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

12:00 - 13:00het hondje van dirkie en andere dieren

Wandeling naar Rooftop-concert waarin dieren de dienst uitmaken in liedrecital van klassiek tot kleinkunst. UITVERKOCHT!

Roza HerwigJulius BackerStartpunt > voor Dufay Huis > Dufaystraat 19

14:00 - 15:30Bezoek het Wenen van Wittgenstein

Wandeling naar huisconcert UITVERKOCHT

Denkend aan Mahler en Schönberg, hoe ze met stevige pas door de Johannes Verhulststraat snelden, werpt het festival graag licht op hun Boheemse collega's in Wenen. Het Wittgenstein Ensemble eert twee maatjes van Mahler: de 100 jaar geleden gestorven Josef Labor en de violiste Marie Soldat aan wie Labor een vioolsonate op heeft gedragen die je zelden live te horen krijgt.

16:00 - 17:00Het Sprookje van Zuid

Wandel naar een aansprekend verhalend huisconcert met zang vanuit de tenen, proza en poëzie. Ook kaartverkoop bij start wandeling.

Lucy LegelandJack WeijkampMaurits BoreelStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

zondag 15 september

09:30 - 10:45vioolwandeling naar Kira van der Woerd

Vioolwandeling naar huisconcert in bijzonder monument. UITVERKOCHT! Kira van der Woerd speelt in de voormalige studio waar ooit topviolisten als Herman Krebbers en Theo Olof zijn opgeleid door vioolpedagoog Oskar Back (1879-1963). Kira van der Woerd won afgelopen winter de 2e prijs tijdens de finale van de naar deze Hongaars-Nederlandse violist vernoemde 'Oskar Back Prijs 2024' van Het Nederlands Vioolconcours.

12:00 - 13:00Zondagse dromen

Wandeling naar huisconcert met heerlijk dromerig liedrecital in het mooist denkbare huis (bestemming geheim, zoals altijd bij dromen). UITVERKOCHT!

Maxime SnaterseIrene HoogveldStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

15:00 - 17:15Tokkelwandeling

Wandeling met harp-verhalen naar 2 huisconcerten met eeuwenoude en fonkelnieuwe muziek. UITVERKOCHT

16:00 - 17:00Fagotwandeling

Wandeling naar huisconcert met verhalen over Brian Pollard: fagot-legende uit Zuid en nieuwe ontdekkingen van straatcomponist J.M. Coenen. UITVERKOCHT!

Suzanne van BerkumStefan BlaakStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

17:00 - 17:45Van Parijs tot Boekarest

Wandeling naar huisconcert met strijkersduo in klassiek tot vurige volksdansen. UITVERKOCHT!

Floor Le CoultreLidy BlijdorpStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)
Johnny_and_Jones_prentbriefkaart 1938

donderdag 10:00 - 12:00
Johnny & Jones-wandeling

Wandeling met gids Huib Ramaer door het Beatrixpark naar aansluitend huisconcert.

Lieke.Coenraad
Lieke Coenraad
mezzosopraan
Sylvia-Maessen
Sylvia Maessen
contrabas
Antonii Baryshevskyi
Antonii Baryshevskyi
piano
Zuidas > BeatrixparkWandelen

Het Beatrixpark biedt een oase van rust tussen Diepenbrockstraat en de ringweg A10 en is rijk aan verwijzingen naar componisten, van Claude Debussy en Alphons Diepenbrock en de componerende jonkvrouw Henriëtte van den Brandeler tot het jazz-duo Johnny & Jones. Verhalen over deze tieneridolen uit de jaren dertig en veertig begeleiden de tocht over de Johnny & Jones-brug van het Beatrixpark naar het huisconcert waar hun liedjes klinken.

Johnny and Jones waren de artiestennamen van twee oer muzikale jongens uit de Rivierenbuurt. Vanaf 1938 maakten ze naam op VARA-radio en het Decca platenlabel. Max Kannewasser en Nol van Wesel maakten furore met swingende liedjes op eigen tekst, gezongen met een semi-Amerikaans accent. Ze waren werkzaam bij de Bijenkorf. Hun eerste plaat, Mijnheer Dinges Weet niet wat Swing Is, november 1938 opgenomen, werd een grote hit.

bij Johnny & Jones

Februari 1941 woonden ze nog aan de Lekstraat en Volkerakstraat en konden ze nog optreden, zoals blijkt hierboven. Het Beatrix Theater viel september dat jaar ten prooi aan de geraffineerde tactiek van de bezetter: 'uitsluitend voor Joodsch publiek'.

Theater.Rika.Hopper.1927

Het Beatrix Theater in 1927, toen nog naar actrice Rika Hopper genoemd.

Najaar 1943 werden de getalenteerde artiesten met hun vrouwen Suzanne Koster en Gerda Lindenstaedt naar doorgangskamp Westerbork gedeporteerd, waar ze bruikbare onderdelen uit neergestorte vliegtuigen moesten halen.

Tekening.Leo.Kok

Tekening door Leo Kok van Max en Nol in hun dwangarbeid.

Terwijl Suzanne en Gerda nog in Westerbork gevangen zaten, werden de jongens tijdelijk tewerkgesteld voor het uit elkaar pulken van een vliegtuig in Weesp. Snel wist het duo nog een studio te benutten in Amsterdam waar ze hun Westerbork Serenade opnamen. Beiden zijn ze voorjaar 1945 vlak voor de bevrijding bezweken in concentratiekamp Bergen Belsen. Alleen Suzanne zou de holocaust overleven en de bevrijding nog meemaken.

Startpunt > voor de Vrijburg > Diepenbrockstraat 46

Johnny & Jones

Joop de Leur 1900-1973 Mijnheer Dinges weet niet wat swing is

Max Kannewasser 1916-1945 & Nol van Wesel 1918-1945 'Johnny & Jones' Westerbork Serenade

Hetty Voûte 1918-1999 & Gisela Söhnlein 1921-2021 'Piglet & Pooh' Liedje op de wijs van Lili Marleen

Lieke Coenraad, mezzosopraan Sylvia Maessen, contrabas Antonii Baryshevskyi, piano