Home

Muze van Zuid

Logo2025MuziekfestivalAmsterdam Zuid10-1410-14 septemberseptDecorationDecoration

Festival

Muze van Zuid 2024 was een magische muzikale rondreis door Amsterdam Zuid, waarin onze topmusici het publiek naar nieuwe muzikale hoogten bracht. Blik terug op de prachtige momenten en noteer onze 8e editie alvast in uw agenda: 11-14 september 2025.

Activiteiten

Wijk

Artists

zaterdag 14 september

10:30 - 11:45De vrouw als componist

Wandeling met gids Ellen de Vries naar huisconcert met pleidooi voor zeer getalenteerde componerende vrouwen en hun fantastische muziek voor viool en piano.

Ursula Schoch & Marcel WormsStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

15:00 - 15:45Colombia's swingende smeltkroes

Ontdek de rijkdom van Colombia in deze concertlezing met livemuziek en klap de aanstekelijke ritmes mee! Ook kaartverkoop aan de zaal.

zondag 15 september

17:00 - 17:45Van Parijs tot Boekarest

Wandeling naar huisconcert met strijkersduo in klassiek tot vurige volksdansen. UITVERKOCHT!

Floor Le CoultreLidy BlijdorpStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)
Juliana-Luis

zaterdag 15:00 - 15:45
Colombia's swingende smeltkroes

©Elisabeth Melchior

Ontdek de rijkdom van Colombia in deze concertlezing met livemuziek en klap de aanstekelijke ritmes mee! Ook kaartverkoop aan de zaal.

Luisdanielmoramatus
Luis Daniel Mora Matus
slagwerk
Juliana Martina
Juliana Martina
zang
Rond Roelof HartpleinVoor kinderen & familie

Er verschijnen in Zuid steeds meer Zuid-Amerikaanse eettentjes, maar wat weten we eigenlijk van de Zuid-Amerikaanse cultuur? Zangeres Juliana Martina kan het ons als geen ander vertellen. Zij deed onderzoek naar specifiek de invloed van kolonisatie op de Colombiaanse muziek. De Chileense drummer, componist en researcher Luis Daniel Mora Matus voorziet haar betoog van stuwende ritmes.

Ontdek de ruimte van Colombia Welk ander land heeft zowel een Atlantische als een Pacifische kust én oerwoud en gebergten? Zowel in recepten als in zijn muziek biedt het land ruimte aan een fascinerende mix van drie smaken: folklore van oorspronkelijke bewoners, muziek en eetcultuur uit Afrika waarmee mensen in slavernij hun eigen cultuur vasthielden en Europese muziek en recepten van de Spaanse kolonisator. Een kleurrijke, zeer vitale cultuur die in deze aanstekelijke oppeppende concertlezing tot volle bloei komt. Een rollercoaster van beeldmateriaal, luistervoorbeelden en live uitgevoerde voorbeelden, liedjes en verkwikkend slagwerk door twee topkenners met roots in Zuid-Amerika.

Juliana en de Chileense slagwerker Luis Daniel Mora Matus zingen spelen muziek uit Colombia en Afro-Colombiaanse muziek met linken naar de slavernij periode uit Zuid-Amerika. Samen geven zij je een beeld van de kracht van de inheemse muziek als uitingsvorm, de context van het slavernijverleden en de invloed daarvan op de muziek van nu. Juliana's moeder is Colombiaans, haar opa kwam van Curaçao, waar zij zelf geboren is.

Kaart van inheemse culturen die er al lang voor het ontstaan van Colombia leefden:

inheemse culturen

Colombia heeft de grootste zwarte bevolking van de Spaanstalige wereld. Afro-Colombianen hebben lange tijd aan de zijlijn gestaan. Hun recente doorbraak in de politieke, sociale en culturele sfeer, is te danken aan de vrij recente herwaardering van de culturele diversiteit van Colombia. Een belangrijk aanjager in dit proces vormt de traditionele Afro-Colombiaanse muziek uit de regio aan de Pacifische kust, die vaak currulao wordt genoemd. Drager van die muziek is onder meer de marimba Chonta:

Chonta-marimba-Pacific-Colombian-instrument(c)Luis-Quintana-Barney

https://www.youtube.com/watch?v=1zoGl6i8ypE&list=PLI4xhlgBRYZGv-57jEhY2vdnv3P8Efzbt https://www.youtube.com/watch?v=nHAOgy640W8

Mensen werden vanuit Afrika door de Spanjaarden, of Portugese en Hollandse handelslieden, naar Zuid-Amerika ontvoerd, waar ze dwangarbeid verrichtten in de mijnen en op suikerplantages, samen met de inheemse bevolking. Ze werden met geweld ontworteld en uit hun eigen Afrikaanse cultuur gehaald. Afrikaanse mensen werden hardhandig uit hun eigen leven en cultuur gerukt om na een barre reis, die velen niet overleefden, onbetaald productiewerk te leveren. Radertjes werden ze, in de voor de kolonisten winstgevende business van grondstoffenwinning voor Europa.

Muziek was een van de weinige middelen voor al die mensen om hun eigen cultuur en identiteit binnen alle beperkingen nog vast te houden. De muziek, die tijdens de periode van slavernij ver van huis opnieuw opbloeide, onder barre omstandigheden werd gemaakt en zich toch verder ontwikkelde, biedt een bonte mix van verschillende culturen en stijlen. Muziek kent geen grenzen en gaat in Colombia nog steeds verbindingen aan met zowel de muziek van de inheemse, als ook Europese en Afrikaanse invloeden en stijlen.

De Coenen

14.45u presentatie slagwerkworkshop kinderen KC De Leertuin o.l.v. Luis Mora Matus 15.00u-15.45u concertlezing: Colombia: een swingende smeltkroes van culturen. Interactieve concertlezing met livemuziek, beeldmateriaal en kijkjes in Colombia op film.

Even aanstekelijke als afwisselende presentatie met vertellingen en unieke voorbeelden zowel op scherm als live door twee bevlogen musici en researchers met roots in Zuid-Amerika en de Cariben: Juliana Martina en Luis Daniel Mora Matus.

Greep uit de marktkraam van stijlen en genres uit Colombia:

Cumbia is ontstaan aan de Atlantische kust van Colombia, een mengeling van Spaanse en Afrikaanse muziek (van oorsprong percussie en zang). Ooit gehoord van de Baranquilla of de traditionele Vallenato? Impressie van wat deze concertlezing te bieden heeft: https://www.youtube.com/watch?v=SCsPy_adLb4