Home

Muze van Zuid

Logo2024MuziekfestivalAmsterdam Zuid11-1511-15 septemberseptDecorationDecoration

Festival

Welkom bij ons festival! 11 september barst Muze van Zuid los. Bekijk ons buitengewoon veelzijdige programma, zeg het voort en koop je tickets.

Activiteiten

Wijk

Artists

Toon meer

donderdag 12 september

18:30 - 19:30viering van de ruimte: trombones & inleiding op concert door roctet

Feestelijke opening van Muze van Zuid aan Zuidas in de Thomaskerk met de Trombonisten van het Conservatorium van Amsterdam en een inleiding op het thema ruimte en het concert van Roctet door artistiek leider Huib Ramaer met componist Max Knigge en bekroond fotograaf Cris Toala Olivares. Toegang: gratis. Koop alvast uw tickets voor het concert door Roctet van 20.00u.

Max KniggeCris Toala OlivaresTrombonisten CvAThomaskerk

20:00 - 21:00Late Summer Glow, Roctet in De Thomas!

Topstrijkers van Amsterdam-based Roctet brengen je in vervoering met het superieure strijkoctet van Felix Mendelssohn en kersverse muziek voor octet waaronder Changes van componist en buurtgenoot Theo Loevendie en meer!

Voorafgaand aan dit concert bent van harte welkom bij de inleiding: 19.00-19.30u met Huib Ramaer, Max Knigge en Cris Toala Olivares.

Filipe FernandesMasha IakovlevaJoris van RijnThomaskerk

zaterdag 14 september

12:00 - 13:00Wie heeft de ruimtes van De Thomas bedacht?

Lezing over een van de meest bijzondere gebouwen in Zuid en zijn architect Karel Sijmons, door Dirk Sijmons, zoon van de architect. Toegang gratis.

Foto: Julia Philippens en haar band in de kerkzaal van De Thomas, tijdens de 6e editie van Muze van Zuid in september 2023.

Dirk SijmonsThomaskerk

16:00 - 17:00Tempo: klassieke tophits voor de hele familie.

Familievoorstelling bij Zuidas voor 7 tot 107 toegankelijk voor álle talen. Speciale aanbieding: iedereen voor kindtarief! Ook kaartverkoop aan de zaal. De musici van Oorkaan scheuren als game-avatars door de muzikale ruimte. Laat je mee slepen! Heb je zelf geen gezin? Voel je welkom en ontdek het kind in jezelf!

Voor kinderen die staan te popelen om zelf een instrument uit te proberen biedt Oorkaan Ensemble na afloop een workshop aan.

Michela ZanoniMichele MazziniVeysel DzhesurThomaskerk
JuliaPhilippens-en-band.MvZ23

zaterdag 12:00 - 13:00
Wie heeft de ruimtes van De Thomas bedacht?

Lezing over een van de meest bijzondere gebouwen in Zuid en zijn architect Karel Sijmons, door Dirk Sijmons, zoon van de architect. Toegang gratis.

Foto: Julia Philippens en haar band in de kerkzaal van De Thomas, tijdens de 6e editie van Muze van Zuid in september 2023.

Dirk-Sijmons(c)Vincent-Boon
Dirk Sijmons
Lezing
Zuidas > Prinses Irenebuurt

Karel Sijmons 1908-1989 Karel Sijmons creëerde in Amsterdam-Zuid legendarische ruimtes voor kunst, dans en muziek. Deze lezing wordt gegeven door zijn zoon Dirk Sijmons: “Ik was er stil van, en trots op mijn vader, Karel Sijmons. En verbaasd door de mooie gedempte akoestiek die hij als dove architect met een feilloze intuïtie voor elkaar had gekregen.” Muze van Zuid vestigt in deze 7e editie rond het thema ruimte graag de aandacht op zijn werk. Sijmons liet Amsterdam atelierwoningen na aan de Zomerdijkstraat, waar befaamde Amsterdamse kunstenaars, zoals choreografe Sonja Gaskell, hebben gewoond en gewerkt. Locatie voor deze lezing is De Thomas, gerealiseerd in 1966, beschouwd als een hoogtepunt van onze naoorlogse kerkarchitectuur. Het lijkt voor de architect zelf zijn magnum opus te zijn geweest: "Alles wat ik te zeggen heb zit in deze kerk".

Verbindingen met het muziekleven van Zuid De Thomas, met zijn jeugdkapel, theater en dagkapel is een betonnen structuur naar het voorbeeld van de kapel van Ronchamp van Le Corbusier én componist-architect Iannis Xenakis (1922-2001). De kerkgemeente die De Thomas liet bouwen, gebruikte voor haar bijeenkomsten eerder de Bachzaal aan de Bachstraat bij de Apollolaan. Na het vertrek van de gemeente naar De Thomas kwam daar vervolgens Het Amsterdamsch Conservatorium. Generaties conservatoriumstudenten hebben in de Bachzaal hun eindspel gespeeld voor het examen Uitvoerend Musicus: van cellist Pieter Wispelwey en fluitist Jacques Zoon tot violisten van het Koninklijk Concertgebouworkest als Marleen Asberg en talrijke andere prominente musici uit het muziekleven van nu. Zo heeft De Thomas indirect de ruimte gegeven aan het muziekleven van Zuid.

Lezing door Dirk Sijmons Dirk Sijmons, zoon van de architect, is zelf landschapsarchitect. Hij was in 2017 bijvoorbeeld winnaar van de Sir Geoffrey Jellicoe Award in Montreal. Hij houdt zich ook bezig met thema's als 'Energie en Ruimte': https://www.hnsland.nl/projecten/nationaal-perspectief-energie-en-ruimte/ De Thomas een denkoefening in ruimtes In deze lezing belicht Dirk Sijmons de bijzondere ruimtes die zijn vader op de tekentafel heeft geschapen. Voor elke liturgische handeling, de doop, het woord, de avondmaalsviering en het gebed, heeft zijn vader Karel Sijmons een eigen ruimte bedacht. In onze tijd krijgt zijn gebouw in toenemende mate ook een culturele functie. Sijmons anticipeerde daar al bewust op met de toevoeging van een theaterzaal, waar Muze van Zuid 14 september de familievoorstelling Tempo laat spelen door Oorkaan Ensemble, zie tickets daarvoor hier.

Brutalisme De principes van het 'brutalisme' zijn zo toegepast dat de kerkzaal toch intimiteit, warmte en spiritualiteit uitstraalt: 'een enorm hoog golvend plafond met een driehoekig daklicht erin, zware betonnen muren en pilaren, onnavolgbare niveauverschillen en verdraaiingen die de ruimte boeiend en bijzonder maken.' (bron: site van Arcam).

Nieuwsgierig? Neem hier gerust alvast een kijkje in De Thomas: https://360-architecture.com/360/thomaskerk/

Thomaskerk

12.00u lezing door Dirk Sijmons over De Thomas en haar schepper, zijn eigen vader: Karel Sijmons 1908-1989