Home

Muze van Zuid

Logo2025MuziekfestivalAmsterdam Zuid10-1410-14 septemberseptDecorationDecoration

Festival

Muze van Zuid 2024 was een magische muzikale rondreis door Amsterdam Zuid, waarin onze topmusici het publiek naar nieuwe muzikale hoogten bracht. Blik terug op de prachtige momenten en noteer onze 8e editie alvast in uw agenda: 11-14 september 2025.

Activiteiten

Wijk

Artists

Toon meer

woensdag 11 september

14:00 - 14:45VIOOLWANDELING NAAR Julija hartig

Wandeling naar het allereerste huisconcert van de 7e editie: festivalviolist Julija Hartig heeft vandaag iets te vieren. Precies 1 jaar geleden won zij de Edison Klassiek 2023 in de categorie Nieuwkomer Nationaal! Zij viert het hier met een hoogstpersoonlijk programma voor viool solo een reis van haar roots tot Amsterdam.

15:00 - 16:00Babar de kleine olifant 3+

Kinderconcert en tekenworkshop voor kids. UITVERKOCHT!

Briljant penseeltekenaar Gerard de Bruyne illustreert live de Babar voor verteller en pianist van Francis Poulenc en inspireert de allerkleinsten zelf tekeningen te maken.

19:30Celloconcert van Henriëtte Bosmans Revived!

Feestelijke openingsavond met revival Celloconcert door Henriëtte Bosmans voor Frieda Belinfante in de Oranjekerk!

donderdag 12 september

10:00 - 12:00Johnny & Jones-wandeling

Wandeling met gids Huib Ramaer door het Beatrixpark naar aansluitend huisconcert.

Lieke CoenraadSylvia MaessenAntonii BaryshevskyiStartpunt > voor de Vrijburg > Diepenbrockstraat 46

12:30 - 14:00kate moore: nederlandse première(s)!

Herz Ensemble speelt Kate Moore's Revolver Cycle in de ideale akoestiek van de Willem de Zwijgerkerk. Een viering van de 'revolving' cyclus van ons leven, laverend tussen beweging en stilstand, het aardse en het spirituele.

'De Willem' is vanaf dit seizoen de naam waaronder de Willem de Zwijgerkerk zich (ook) gaat ontwikkelen tot cultureel centrum. Muze van Zuid juicht dit toe en helpt graag mee!

Herz EnsembleKatharina GrossDario CalderoneWillem de Zwijgerkerk

15:00 - 15:45Marjan Slob bevraagt de Ruimte

Voordracht en gesprek met het publiek over de filosofie achter ons festival-thema door Denker des Vaderlands Marjan Slob. Muzikaal intermezzo door Kate Moore en Mei-Yi Lee van Herz Ensemble.

Marjan SlobMei-Yi LeeWillem de Zwijgerkerk

17:00 - 22:35Gustav Mahler in Zuid

Muziekwandeling met verhalen over Mahler in Zuid door Hans van den Boom wandelgids. Met korting naar de kickstart van het Mahler Festival in Het Concertgebouw.

18:30 - 19:30viering van de ruimte: trombones & inleiding op concert door roctet

Feestelijke opening van Muze van Zuid aan Zuidas in de Thomaskerk met de Trombonisten van het Conservatorium van Amsterdam en een inleiding op het thema ruimte en het concert van Roctet door artistiek leider Huib Ramaer met componist Max Knigge en bekroond fotograaf Cris Toala Olivares. Toegang: gratis. Koop alvast uw tickets voor het concert door Roctet van 20.00u.

Trombonisten CvAMax KniggeCris Toala OlivaresThomaskerk

20:00 - 21:00Late Summer Glow, Roctet in De Thomas!

Topstrijkers van Amsterdam-based Roctet brengen je in vervoering met het superieure strijkoctet van Felix Mendelssohn en kersverse muziek voor octet waaronder Changes van componist en buurtgenoot Theo Loevendie en meer!

Voorafgaand aan dit concert bent van harte welkom bij de inleiding: 19.00-19.30u met Huib Ramaer, Max Knigge en Cris Toala Olivares.

20:30 - 21:30Prima le parole... poi la Musica: viva petrarca!

Muzikale ode aan Francesco Petrarca, de grondlegger van het humanisme. Hij blies 650 jaar geleden zijn laatste adem uit in het pittoreske stadje Arquà, zuidwestelijk van Venetië en Padua, nu bekend als 'Arquà Petrarca'.

Heleen GerretsenElly van MunsterMargo FontijneAula van Het Amsterdams Lyceum

vrijdag 13 september

10:00 - 12:00Scheutig met Schuyt & Schenk

1 huisconcert + 1 wandeling met gids Huib Ramaer naar 2e huisconcert met Hollandse huismuziek door Camerata Trajectina, koffie, melk en kaas.

Saskia CoolenArjen VerhageCassandra LuckhardtDe Lairessestraat 80HS

14:00 - 15:00De Tijd staat Open

Wandeling naar huisconcert.met liedrecital door mezzosopraan Esther Kuiper en pianiste Helena Basilova. Artistiek leider Huib Ramaer is gids. Denker des Vaderlands Marjan Slob wandelt mee en reflecteert spontaan op het thema van dit liedrecital. Binnen de ruimte van de muziekgeschiedenis staan we op een punt waarin componisten de vrijheid vieren. Alles mag, elke stijl, 'De Tijd staat Open'. Laat je verrassen door dit afwisselende liedrecital met wereldpremières van Joey Roukens!

16:00 - 16:40Songs of Glory

Overweldigende liederencyclus van Dirk Fock uit 1945 krijgt volop de ruimte in de akoestiek van de Willem de Zwijgerkerk. Geniet van de virtuoze zang- en pianokunst van Mattijs van de Woerd en Antonii Baryshevskyi die met zijn muziekmaken strijd voor Oekraïne. Mis het niet! Na het concert wandelen we ter afsluiting richting het Indisch Monument aan het Olympiaplein. De heer Edu Dumasy zal met ons mee wandelen en deskundige uitleg geven bij het Indisch Monument dat in de loop der jaren in symbolische betekenis een metamorfose heeft ondergaan. Dirk Fock, bij leven een zeer succesvol dirigent-componist, bracht zijn jeugd door in Indonesië en was daar vanuit de USA erg mee bezig eind jaren veertig.

17:00 - 18:00Women of the Blues

Vrijmibo met jazztrio, starring Ellister van der Molen en haar band in blues en Marjan Slob in een reflectie op jazz. UITVERKOCHT!

Cok van VuurenEllister van der MolenBob WijnenDufay Café

19:30 - 21:00Kapelmuziek van de Ruimte

Hollands Collectief laat de ruimte van de Obrechtkerk schitteren, met heelal-vorser Galileo Galileï als inspiratie.

Elisabeth BlomHebe de ChampeauxEdward RossObrechtkerk

21:30 - 22:30starry night in de vondelkerk

Beleef het draaien van de maan en de fonkeling van sterren tijdens dit Starry Night-concert met het Ives Ensemble in Cage en Rijnvos.

Josje ter HaarEmma BreedveldHeleen HulstVondelkerk

zaterdag 14 september

10:00 - 10:30Wake up call: spoken word & live improvisatie & viering lassus

Gratis buitenconcert aan de Lassusstraat. 1. Wake Up Call van de Denker des Vaderlands. Marjan Slob & Lars Wouters van den Oudenweijer. 2. Viering van het nieuwe portretpaneel van Orlandus Lassus, gerealiseerd door Muze van Zuid i.s.m. Geef Straten een Gezicht. Tromboneklas van het Conservatorium. Toegang gratis! Foto:

10:30 - 11:45De vrouw als componist

Wandeling met gids Ellen de Vries naar huisconcert met pleidooi voor zeer getalenteerde componerende vrouwen en hun fantastische muziek voor viool en piano.

Ursula Schoch & Marcel WormsStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

12:00 - 13:00Bremer Stadsmuzikanten

Scholieren van KC De Leertuin uit de Schinkelbuurt spelen in de voormalige Kapel van de Lutherse Diaconessen. Ook kaartverkoop aan de zaal.

Beleef het befaamde sprookje als verhaalconcert met violen.

12:00 - 13:00het hondje van dirkie en andere dieren

Wandeling naar Rooftop-concert waarin dieren de dienst uitmaken in liedrecital van klassiek tot kleinkunst. UITVERKOCHT!

Roza HerwigJulius BackerStartpunt > voor Dufay Huis > Dufaystraat 19

12:00 - 13:00Wie heeft de ruimtes van De Thomas bedacht?

Lezing over een van de meest bijzondere gebouwen in Zuid en zijn architect Karel Sijmons, door Dirk Sijmons, zoon van de architect. Toegang gratis.

Foto: Julia Philippens en haar band in de kerkzaal van De Thomas, tijdens de 6e editie van Muze van Zuid in september 2023.

Dirk SijmonsThomaskerk

14:00 - 15:30Bezoek het Wenen van Wittgenstein

Wandeling naar huisconcert UITVERKOCHT

Denkend aan Mahler en Schönberg, hoe ze met stevige pas door de Johannes Verhulststraat snelden, werpt het festival graag licht op hun Boheemse collega's in Wenen. Het Wittgenstein Ensemble eert twee maatjes van Mahler: de 100 jaar geleden gestorven Josef Labor en de violiste Marie Soldat aan wie Labor een vioolsonate op heeft gedragen die je zelden live te horen krijgt.

15:00 - 15:45Colombia's swingende smeltkroes

Ontdek de rijkdom van Colombia in deze concertlezing met livemuziek en klap de aanstekelijke ritmes mee! Ook kaartverkoop aan de zaal.

16:00 - 16:40Ontmoet de Arabisch, Perzische voorloper van de luit

Musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest geven 16.00u een preview van het Ud Festival. Ook kaartverkoop aan de zaal.

Na afloop is iedereen van harte uitgenodigd door Anahita Shamsavari voor haar nabespreking en lezing: Engelstalig, Start 17.00u, waarin zij verdieping zal bieden op de geboden muziek en die in context zal plaatsen.

Ervaar klassieke Andalusische muziek in de voormalige Lutherse Kapel aan de Van Eeghenstraat 222.

Hamza Amrani neemt je mee op reis langs de rijke klanken en melodieën van de muziek uit Al Andalus, samen met musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest.

16:00 - 17:00Het Sprookje van Zuid

Wandel naar een aansprekend verhalend huisconcert met zang vanuit de tenen, proza en poëzie. Ook kaartverkoop bij start wandeling.

Lucy LegelandJack WeijkampMaurits BoreelStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

16:00 - 17:00Tempo: klassieke tophits voor de hele familie.

Familievoorstelling bij Zuidas voor 7 tot 107 toegankelijk voor álle talen. Speciale aanbieding: iedereen voor kindtarief! Ook kaartverkoop aan de zaal. De musici van Oorkaan scheuren als game-avatars door de muzikale ruimte. Laat je mee slepen! Heb je zelf geen gezin? Voel je welkom en ontdek het kind in jezelf!

Voor kinderen die staan te popelen om zelf een instrument uit te proberen biedt Oorkaan Ensemble na afloop een workshop aan.

Michele MazziniRobbrecht Van CauwenbergheVeysel DzhesurThomaskerk

20:00Dichterliefde: barok & spoken word

Gloednieuwe poëzie op de mooiste oude muziek! Ook kaartverkoop aan de zaal. 50 jaar Camerata Trajectina: schatbewaarders van Nederlands erfgoed, toen én nu.

zondag 15 september

09:30 - 10:45vioolwandeling naar Kira van der Woerd

Vioolwandeling naar huisconcert in bijzonder monument. UITVERKOCHT! Kira van der Woerd speelt in de voormalige studio waar ooit topviolisten als Herman Krebbers en Theo Olof zijn opgeleid door vioolpedagoog Oskar Back (1879-1963). Kira van der Woerd won afgelopen winter de 2e prijs tijdens de finale van de naar deze Hongaars-Nederlandse violist vernoemde 'Oskar Back Prijs 2024' van Het Nederlands Vioolconcours.

11:00 - 12:00Hendrik Jacobs, revival van een vioolbouwer

Lezing door vioolbouwer Hubert de Launay. Violist Tim Brackman laat historische violen schitteren in Galerie EENWERK aan de Koninginneweg 176 (tegenover de Hendrik Jacobszstraat). UITVERKOCHT!

12:00 - 13:00Zondagse dromen

Wandeling naar huisconcert met heerlijk dromerig liedrecital in het mooist denkbare huis (bestemming geheim, zoals altijd bij dromen). UITVERKOCHT!

Maxime SnaterseIrene HoogveldStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

14:15 - 15:30Dansconcert The Planets

Stel we moeten állemaal uitwijken naar een andere planeet? Twee dansers, Sofia Garcia Miramon en Mayke van Veldhuizen zijn ons voor. Ze betreden een verre planeet in de oneindige ruimte van het heelal op de magische muziek van Gustav Holst, opklinkend uit het orgel. Kaartverkoop gaat, ook via onze blauwe knop, rechtstreeks via Het Orgelpark.

15:00 - 17:15Tokkelwandeling

Wandeling met harp-verhalen naar 2 huisconcerten met eeuwenoude en fonkelnieuwe muziek. UITVERKOCHT

16:00 - 17:00Fagotwandeling

Wandeling naar huisconcert met verhalen over Brian Pollard: fagot-legende uit Zuid en nieuwe ontdekkingen van straatcomponist J.M. Coenen. UITVERKOCHT!

Suzanne van BerkumStefan BlaakStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

17:00 - 17:45Van Parijs tot Boekarest

Wandeling naar huisconcert met strijkersduo in klassiek tot vurige volksdansen. UITVERKOCHT!

Floor Le CoultreLidy BlijdorpStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

19:30 - 21:30Slotfeest: Concertzender 40 jaar!

Feestelijke afsluiting van de 7e editie in de Vondelkerk. Stichting Muze van Zuid bestaat 10 jaar, de Concertzender zendt 40 jaar met toenemend succes uit. Join the party: vier het mee! UITVERKOCHT!

Julija HartigReineke BroekhansMichele MazziniVondelkerk
Babar

woensdag 15:00 - 16:00
Babar de kleine olifant 3+

Kinderconcert en tekenworkshop voor kids. UITVERKOCHT!

Briljant penseeltekenaar Gerard de Bruyne illustreert live de Babar voor verteller en pianist van Francis Poulenc en inspireert de allerkleinsten zelf tekeningen te maken.

Huib Ramaer_foto Amsterdam 750_ingezoomd
Huib Ramaer
verteller
Gerard_de_Bruyne
Gerard de Bruyne
tekenaar
tobias-borsboom
Tobias Borsboom
piano
De PijpVoor kinderen & familie
Gerard de Bruyne 'voor Tobias Borsboom' (2016) 2

'Voor Tobias Borsboom', tekening van Gerard de Bruyne uit 2016.

Kinderconcert met de Babar van Poulenc in een unieke Nederlandstalige versie voor verteller en piano met live tekeningen door Gerard de Bruyne.

Tekening.Babar.Gerard

Voorbeeld van een live getekende penseeltekening door Gerard de Bruyne

Geïnspireerd door de voorstelling en de prachtige penseeltekeningen van Gerard maken de kinderen hun eigen tekeningen op een speciaal daarvoor ontwikkelde vloer. Spelenderwijs leren ze daarbij Franse pianomuziek kennen, live gespeeld door Tobias Borsboom.

:

Dufay Café

Babar de kleine olifant Francis Poulenc 1899-1963 L'Histoire de Babar, le petit éléphant (1940-45) in de Nederlandse vertaling van verteller Huib Ramaer met live illustraties door tekenaar Gerard de Bruyne

Gerard de Bruyne, live penseeltekenaar Huib Ramaer, verteller Tobias Borsboom, pianist

Workshop Babar De kinderen gaan de (teken)vloer op. Geïnspireerd door het verhaal en het voorbeeld van Gerard maken ze zelf tekeningen. Tobias Borsboom zorgt aan de vleugel voor tekenvitamine met live achtergrondmuziek:

Claude Debussy 1862-1918 Arabesques (1891) Pianobewerkingen van Franse chansons als La Vie en Rose.