Home

Muze van Zuid

Logo2025MuziekfestivalAmsterdam Zuid10-1410-14 septemberseptDecorationDecoration

Festival

Muze van Zuid 2024 was een magische muzikale rondreis door Amsterdam Zuid, waarin onze topmusici het publiek naar nieuwe muzikale hoogten bracht. Blik terug op de prachtige momenten en noteer onze 8e editie alvast in uw agenda: 11-14 september 2025.

Activiteiten

Wijk

Artists

Toon meer

woensdag 11 september

14:00 - 14:45VIOOLWANDELING NAAR Julija hartig

Wandeling naar het allereerste huisconcert van de 7e editie: festivalviolist Julija Hartig heeft vandaag iets te vieren. Precies 1 jaar geleden won zij de Edison Klassiek 2023 in de categorie Nieuwkomer Nationaal! Zij viert het hier met een hoogstpersoonlijk programma voor viool solo een reis van haar roots tot Amsterdam.

donderdag 12 september

17:00 - 22:35Gustav Mahler in Zuid

Muziekwandeling met verhalen over Mahler in Zuid door Hans van den Boom wandelgids. Met korting naar de kickstart van het Mahler Festival in Het Concertgebouw.

vrijdag 13 september

10:00 - 12:00Scheutig met Schuyt & Schenk

1 huisconcert + 1 wandeling met gids Huib Ramaer naar 2e huisconcert met Hollandse huismuziek door Camerata Trajectina, koffie, melk en kaas.

Saskia CoolenArjen VerhageCassandra LuckhardtDe Lairessestraat 80HS

14:00 - 15:00De Tijd staat Open

Wandeling naar huisconcert.met liedrecital door mezzosopraan Esther Kuiper en pianiste Helena Basilova. Artistiek leider Huib Ramaer is gids. Denker des Vaderlands Marjan Slob wandelt mee en reflecteert spontaan op het thema van dit liedrecital. Binnen de ruimte van de muziekgeschiedenis staan we op een punt waarin componisten de vrijheid vieren. Alles mag, elke stijl, 'De Tijd staat Open'. Laat je verrassen door dit afwisselende liedrecital met wereldpremières van Joey Roukens!

17:00 - 18:00Women of the Blues

Vrijmibo met jazztrio, starring Ellister van der Molen en haar band in blues en Marjan Slob in een reflectie op jazz. UITVERKOCHT!

Cok van VuurenEllister van der MolenBob WijnenDufay Café

19:30 - 21:00Kapelmuziek van de Ruimte

Hollands Collectief laat de ruimte van de Obrechtkerk schitteren, met heelal-vorser Galileo Galileï als inspiratie.

Elisabeth BlomHebe de ChampeauxEdward RossObrechtkerk

21:30 - 22:30starry night in de vondelkerk

Beleef het draaien van de maan en de fonkeling van sterren tijdens dit Starry Night-concert met het Ives Ensemble in Cage en Rijnvos.

Josje ter HaarEmma BreedveldHeleen HulstVondelkerk

zaterdag 14 september

10:00 - 10:30Wake up call: spoken word & live improvisatie & viering lassus

Gratis buitenconcert aan de Lassusstraat. 1. Wake Up Call van de Denker des Vaderlands. Marjan Slob & Lars Wouters van den Oudenweijer. 2. Viering van het nieuwe portretpaneel van Orlandus Lassus, gerealiseerd door Muze van Zuid i.s.m. Geef Straten een Gezicht. Tromboneklas van het Conservatorium. Toegang gratis! Foto:

12:00 - 13:00Bremer Stadsmuzikanten

Scholieren van KC De Leertuin uit de Schinkelbuurt spelen in de voormalige Kapel van de Lutherse Diaconessen. Ook kaartverkoop aan de zaal.

Beleef het befaamde sprookje als verhaalconcert met violen.

12:00 - 13:00het hondje van dirkie en andere dieren

Wandeling naar Rooftop-concert waarin dieren de dienst uitmaken in liedrecital van klassiek tot kleinkunst. UITVERKOCHT!

Roza HerwigJulius BackerStartpunt > voor Dufay Huis > Dufaystraat 19

14:00 - 15:30Bezoek het Wenen van Wittgenstein

Wandeling naar huisconcert UITVERKOCHT

Denkend aan Mahler en Schönberg, hoe ze met stevige pas door de Johannes Verhulststraat snelden, werpt het festival graag licht op hun Boheemse collega's in Wenen. Het Wittgenstein Ensemble eert twee maatjes van Mahler: de 100 jaar geleden gestorven Josef Labor en de violiste Marie Soldat aan wie Labor een vioolsonate op heeft gedragen die je zelden live te horen krijgt.

16:00 - 16:40Ontmoet de Arabisch, Perzische voorloper van de luit

Musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest geven 16.00u een preview van het Ud Festival. Ook kaartverkoop aan de zaal.

Na afloop is iedereen van harte uitgenodigd door Anahita Shamsavari voor haar nabespreking en lezing: Engelstalig, Start 17.00u, waarin zij verdieping zal bieden op de geboden muziek en die in context zal plaatsen.

Ervaar klassieke Andalusische muziek in de voormalige Lutherse Kapel aan de Van Eeghenstraat 222.

Hamza Amrani neemt je mee op reis langs de rijke klanken en melodieën van de muziek uit Al Andalus, samen met musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest.

16:00 - 17:00Het Sprookje van Zuid

Wandel naar een aansprekend verhalend huisconcert met zang vanuit de tenen, proza en poëzie. Ook kaartverkoop bij start wandeling.

Lucy LegelandJack WeijkampMaurits BoreelStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

20:00Dichterliefde: barok & spoken word

Gloednieuwe poëzie op de mooiste oude muziek! Ook kaartverkoop aan de zaal. 50 jaar Camerata Trajectina: schatbewaarders van Nederlands erfgoed, toen én nu.

zondag 15 september

09:30 - 10:45vioolwandeling naar Kira van der Woerd

Vioolwandeling naar huisconcert in bijzonder monument. UITVERKOCHT! Kira van der Woerd speelt in de voormalige studio waar ooit topviolisten als Herman Krebbers en Theo Olof zijn opgeleid door vioolpedagoog Oskar Back (1879-1963). Kira van der Woerd won afgelopen winter de 2e prijs tijdens de finale van de naar deze Hongaars-Nederlandse violist vernoemde 'Oskar Back Prijs 2024' van Het Nederlands Vioolconcours.

12:00 - 13:00Zondagse dromen

Wandeling naar huisconcert met heerlijk dromerig liedrecital in het mooist denkbare huis (bestemming geheim, zoals altijd bij dromen). UITVERKOCHT!

Maxime SnaterseIrene HoogveldStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

14:15 - 15:30Dansconcert The Planets

Stel we moeten állemaal uitwijken naar een andere planeet? Twee dansers, Sofia Garcia Miramon en Mayke van Veldhuizen zijn ons voor. Ze betreden een verre planeet in de oneindige ruimte van het heelal op de magische muziek van Gustav Holst, opklinkend uit het orgel. Kaartverkoop gaat, ook via onze blauwe knop, rechtstreeks via Het Orgelpark.

15:00 - 17:15Tokkelwandeling

Wandeling met harp-verhalen naar 2 huisconcerten met eeuwenoude en fonkelnieuwe muziek. UITVERKOCHT

16:00 - 17:00Fagotwandeling

Wandeling naar huisconcert met verhalen over Brian Pollard: fagot-legende uit Zuid en nieuwe ontdekkingen van straatcomponist J.M. Coenen. UITVERKOCHT!

Suzanne van BerkumStefan BlaakStartpunt > Jacob Obrechtstr. 30 (voor de Obrechtkerk)

19:30 - 21:30Slotfeest: Concertzender 40 jaar!

Feestelijke afsluiting van de 7e editie in de Vondelkerk. Stichting Muze van Zuid bestaat 10 jaar, de Concertzender zendt 40 jaar met toenemend succes uit. Join the party: vier het mee! UITVERKOCHT!

Julija HartigReineke BroekhansMichele MazziniVondelkerk
oorkaan

woensdag 12:30 - 13:00
Kick-start met Oorkaan in het concertgebouw

Oorkaan Ensemble ververst onze blik op Indonesië in dit lunchconcert < Reserveer uw tickets vanaf donderdag 5 september 10.00uur via Het Concertgebouw > hier < Als festival zijn we uitgenodigd dit concert te programmeren in Het Concertgebouw.

Veysel.Dzhesur(c)Michiel Spijkers
Veysel Dzhesur
slagwerk
Michele Mazzini(c)Michiel Spijkers
Michele Mazzini
klarinet
Michela.Zanoni(c)Michiel Spijkers
Michela Zanoni
harp
Robbrecht.Van.Cauwenberghe(c)Michiel Spijkers
Robbrecht Van Cauwenberghe
bajan
Concertgebouwbuurt en Vondelpark

Herstel van oude traditie in Zuid Het Concertgebouw heeft in maart 2022 een oude traditie in Zuid in ere hersteld: het gratis lunchconcert! Programmeur van de lunchconcerten is altviolist Michiel Wittink. 'Jullie vieren met Muze van Zuid de geschiedenis van Het Concertgebouw', signaleerde hij, 'Willen jullie een lunchconcert programmeren en opnemen in het festival?' Daar zeiden we natuurlijk geen nee tegen en we hebben de samenwerking meteen uitgebreid met een Mahler-wandeling (zie de programmering van donderdag 12 september). Waaier aan klankkleuren Het succesvolle Oorkaan Ensemble geeft de kickstart van deze Muze van Zuid met een waaier aan klankkleuren. Getraind in het spelen van jeugdvoorstellingen, spelen deze musici uit het hoofd en met volle inzet van hun lijf, beweging en hun instrumenten als rekwisieten. De gamelan, losgezongen van de kolonie en de piano De musici tasten het spanningsveld af tussen (Westerse) klassieke muziek en Indonesische (klassieke) muziek. Bedwelmende klanken van de Indonesische gamelan roepen Javaanse sferen op. De bekende pianomuziek van Debussy is 'betoverend' (Volkskrant) gearrangeerd voor onder meer de gamelan-instrumenten waardoor Debussy zich liet inspireren. Debussy en de gamelan Tijdens de koloniale Wereldtentoonstelling van 1889 van Parijs hoorde Debussy de gamelan op 'onze Javaansche kampong' (Johan de Meester), daar door Nederland opgetuigd op het terrein van de Esplanade des Invalides. Deze 'Village Javanais' trok ontzagwekkend veel publiek. In zes maanden kwamen 875.000 bezoekers voor vijftig centimes kijken naar de daar geëtaleerde zestig 'authentieke' bewoners die van Java en Sumatra naar Parijs waren versleept. Een menselijke dierentuin, vormgegeven naar het voorbeeld van een vergelijkbaar 'Indisch dorp' dat was opgericht op de koloniale tentoonstelling te Amsterdam, in 1883, op het huidige Museumplein bij het huidige stadsdeel Zuid, dat toen nog moest worden aangelegd, rondom Het Concertgebouw, waarvan de bouw in 1886 zou worden voltooid en de deuren open zouden gaan voor het publiek op 11 april 1888.

Gesang Martohartono bezong als twintiger de langste rivier op Java in een lied dat uit volle borst werd gezongen toen Indonesië zich eind jaren 1940 had losgemaakt van Nederland. Componist Iwan Gunawan studeerde compositie in Bandung en is docent aan Universitas Pendidikan Indonesia. Geniet van deze 'mondiale kruisbestuiving' (Het Nederlands Dagblad).

Praktische informatie Het Concertgebouw De programma's van de Lunchconcerten worden steeds een week van tevoren bekendgemaakt op de website. Dit concert zal daar vanaf 4 september verschijnen.

De deuren van de zaal gaan ongeveer twintig minuten voor aanvang van het concert open. De kaarten voor dit Lunchconcert zijn ongeplaceerd. Voor bezoekers wordt een minimumleeftijd van zes jaar geadviseerd.

Zin in meer? Oorkaan Ensemble bestaat 3 jaar en dat vieren we! Na dit lunchconcert volgen nog twee concerten met Oorkaan Ensemble in Muze van Zuid: - zaterdag 14 september spelen ze de voorstelling Tempo, voor kinderen en hun familie, van 7 tot 107, in de theaterzaal van De Thomas. Tickets hier. - zondag 15 september sluit Oorkaan Ensemble het festival af in de Vondelkerk tijdens de tweede helft van het slotfeest, gewijd aan de viering van 40 jaar Concertzender en 10 jaar Stichting Muze van Zuid. Tickets hier.

Concertgebouw

Oorkaan Ensemble richt het luisterend oor op Indonesië Kickstart Muze van Zuid 7e editie in de Kleine Zaal. Claude Debussy 1862-1918 Pagodes uit de Estampes L.100 (1903) in de bewerking van Robbrecht van Cauwenberghe Michele Mazzini 1995* Uit Due Nasi: I. Primo Naso (2022) Iwan Gunawan 1973* Gembyangan (2011) in de bewerking van Iwan Gunawan Gesang Martohartono 1917-2010 Bengawan Solo (1940) in de bewerking van Filipus Wisnumurti

Oorkaan Ensemble Michele Mazzini, klarinet & chromatische saron Michela Zanoni, harp Robbrecht Van Cauwenberghe, bajan Veysel Dzhesur, slagwerk Huib Ramaer, presentatie

Attentie: voor dit lunchconcert in Het Concertgebouw heb je een gratis toegangskaart nodig. Dit reserveringskaartje kun je hier online bestellen: vanaf 4 september, (maximaal 2 kaarten per persoon).